12-2 תוכנית תרגילים וחינוך משפרת את רווחתן של אימהות טריות

תוכנית תרגילים וחינוך משפרת את רווחתן של אימהות טריות מחקר אקראי מבוקרNorman E., Sherburn M., Osborne R.H., Galea M.P.Physyotherapy. 90:348–355

תקציר

מטרת המחקר: להעריך את ההשפעה של תוכנית המשלבת תרגול פיזיותרפיה וחינוך לשמירה על הבריאות ועל הרווחה הפסיכולוגית של אמהות טריות. דגם המחקר: מחקר אקראי מבוקר.

נבדקים: נשים לאחר לידה ראשונה או מספר לידות, דוברות אנגלית, לקראת שחרור מבית החולים. נשים אשר קיבלו טיפול פסיכיאטרי הוצאו מהמחקר. 161 נשים חולקו אקראית במחקר.

שיטת ההתערבות: קבוצת הניסוי (n=62) קיבלה טיפול של 8 שבועות “אם ותינוק”, הכוללת תרגילים מיוחדים אשר הועברו ע”י פיזיותרפיסטית לבריאות האישה בשילוב עם תוכנית חינוך להורות. הקבוצה השנייה, “חינוך בלבד” (n=73 ), קיבלה את החומר החינוכי אותו קיבלה קבוצת הניסוי בלבד.

מדדי התוצאה: רווחה פסיכולוגית (סולם השפעה חיובית), סימפטומים של דיכאון (סולם Edinburgh לדיכאון לאחר לידה), מידת הפעילות הפיזית נבדקה בתחילת המחקר, לאחר 8 שבועות (לאחר התוכנית) ו 4- שבועות לאחר מכן.

תוצאות: נמצא שיפור משמעותי במדדי הרווחה וסימפטומים של דיכאון בקבוצת “אם ותינוק” בהשוואה לקבוצת “חינוך בלבד” לאורך המחקר. ליתר דיוק, נמצאה השפעה חיובית משמעותית על מדדי הרווחה וסימפטומים של דיכאון לאחר 8 שבועות. השפעה זו נשמרה גם 4 שבועות לאחר סיום התוכנית. מספר הנשים אשר זוהו “בסיכון” כסובלות מדיכאון לאחר לידה בתחילת התכנית פחת בכ 50%- בסוף התכנית.

מגבלות המחקר: אמנם מחקר זה מספק ממצאים מבטיחים לטווח קצר (4 שבועות) אך קיים הצורך לחקור האם השפעות המחקר נשמרות כרווחים פסיכולוגיים והתנהגותיים גם לאחר 6 חודשים.

מסקנות: תרגול פיזיותרפיה ותכנית חינוך לבריאות יעילים בשיפור הרווחה לאחר לידה. שימוש שגרתי בתכנית זו יכול להפחית בעיות לטווח ארוך כמו דיכאון לאחר לידה.